Adventist Pioneer Library

پیشگامان

جان گوتلیب متسون

1835 – 1896

English · John Gottlieb Matteson

خلاصه

جان گوتلیب متسون پیشگام مبلغ آیین هفتم‌روزهٔ آدوونت در اسکاندیناوی و یک روحانی، ویراستار و خوانندهٔ سرود انجیلی دانمارکی-آمریکایی بود. او در ۲ آوریل ۱۸۳۵ در لانگلند دانمارک زاده شد، در سال ۱۸۵۴ همراه خانواده‌اش به آمریکا مهاجرت کرد، در ۱۸۵۹ به مسیحیت گروید، در ۱۸۶۲ به‌عنوان کشیش باپتیست منصوب شد و در ۱۸۶۳ روز سبت هفتم را پذیرفت. او نخستین ادبیات آیین هفتم روز آدامیت را به زبان دانمارکی-نروژی منتشر کرد — که با کتاب «Liv og Død» (زندگی و مرگ) در سال ۱۸۶۷ آغاز شد — و در سال ۱۸۷۷ به عنوان نخستین مبلغ آیین هفتم روز آدامیت در اسکاندیناوی به دانمارک بازگشت. او در ۳۰ مارس ۱۸۹۶ در بتل کریک در سن شصت سالگی درگذشت.

از لانگه‌لند تا ویسکانسین (۱۸۳۵–۱۸۶۳)

به گفتهٔ دانشنامهٔ آدوونتیست‌های روز هفتم (ایوون یوهانسون اُستر)، متسون در ۲ آوریل ۱۸۳۵ در لانگه‌لاند، دانمارک متولد شد. او در سال ۱۸۵۴ به همراه والدینش، دو خواهر و گروهی بیست نفره به ایالات متحده مهاجرت کرد — متسون به دلیل تسلطش به زبان انگلیسی، رهبری آنها را بر عهده داشت. این خانواده در «نیو دانمارک» در شهرستان براون ایالت ویسکانسین ساکن شدند. او در سال ۱۸۵۹ به مسیحیت گروید، در سال ۱۸۶۰ وارد کالج الهیات باپتیست داگلاس در شیکاگو شد و در سال ۱۸۶۲ به مقام کشیشی باپتیست منصوب گردید. او با آنا سیورترسن از ترومسو در نروژ ازدواج کرد. در سال ۱۸۶۳، در پوی سیپی، ویسکانسین، او از همسایه‌اش پی. اچ. کدی، روز شنبه هفتم را آموخت؛ پس از یک سلسله جلسات شش‌ماهه برای توضیح این باور جدید، تمام جماعت باپتیست او — به جز یک خانواده — به آیین‌داران شنبه هفتم تبدیل شدند.

اولین رساله دانمارکی-نروژی — «زندگی و مرگ» (۱۸۶۷)

جنبش بزرگ دومین آمدن در لافبورو لحظه تأسیس کار نشر آدنتیست‌ها به زبان‌های اسکاندیناوی را ثبت می‌کند: «در سال ۱۸۶۶، پیر جان متسون از مدیران دفتر ریویو اند هرالد درخواست کرد تا دریابد آیا آنها برای استفاده اسکاندیناویایی‌ها، جزوات و تراکت‌ها را به زبان آنها چاپ خواهند کرد یا خیر. به او اطلاع داده شد که کمبود بودجه در دفتر مانع از این کار می‌شود؛ اما افرادی از ملیت او در ویسکانسین و مینه‌سوتا وجود داشتند که چنان مشتاق بودند حقیقت به زبان مادری‌شان چاپ شود که با وجود داشتن وضعیت مالی متوسط و تعداد کمتر از پنجاه نفر، مبلغ ۱۰۰۰ دلار نقد جمع‌آوری کرده و برای این منظور در اختیار او قرار دادند» (جنبش بزرگ دومین ظهور، ص. ۴۱۳، پار. ۳).

همان بند لحظهٔ خواندن متن دانمارکی–نروژی توسط متسون را به زبان انگلیسی برای کمیتهٔ انتشار به ثبت می‌رساند: «با این پول و مقدار قابل‌توجهی از دست‌نویس‌های مرتب‌شده، سالخورده متسون به بتل کریک آمد و بار دیگر برای کتاب‌های چاپی درخواست داد. از آنجا که او آماده بود تا به اعتراضات پیشین پاسخ دهد، درخواست‌هایش پذیرفته شد و در ۱۸ مارس ۱۸۶۷، قرائت دست‌نویس خود را که برای کتابش «زندگی و مرگ» (Liv og Dog) با عنوان « » آماده کرده بود، برای سالخورده ج. ن. اندروز و من، که در آن زمان از اعضای کمیته انتشار بودیم، آغاز کرد. به عبارت دیگر، او به ما گفت که دست‌نوشته‌اش به دانمارکی-نروژی چه می‌گفت» (جنبش بزرگ دومین ظهور، ص. ۴۱۳، بند ۳).

رویای متسون و مکاشفه الن وایت (دهه‌های ۱۸۶۰)

در فصل تاریکی از خدمت خود — الن وایت چنان دلسرد شده بود که به شوهرش گفت «می‌ترسم به یک بی‌ایمان تبدیل شوم» — نامه‌ای از جان متسون در ویسکانسین رسید که حاوی رؤیایی بود. «شهادت‌نامه‌ها برای کلیسا»، جلد ۱، این لحظه را ثبت کرده است: «ما قرار ملاقات‌هایی در بوشنل داشتیم، اما به شوهرم گفتم که نمی‌توانم بروم. او به زودی از اداره پست با نامه‌ای از برادر متسون بازگشت که رویای زیر را در خود داشت» (شهادت‌نامه‌ها برای کلیسا، جلد ۱، ص. ۵۹۶، پار. ۳).

پاسخ الن وایت، در همان جلد: «این رؤیا اندکی به من دلگرمی داد. من به برادر متسون اعتماد داشتم. پیش از آنکه او را با چشم‌های طبیعی خود ببینم، حال او در رؤیا به من نشان داده شد» (شهادت‌نامه‌ها برای کلیسا، جلد ۱، ص. ۵۹۹، بند ۱). او در همان پاراگراف افزود: «برادر متسون به من نشان داده شد که فردی فروتن است و اگر به تقدس خود ادامه دهد، شایسته خواهد بود تا ارواح را به بره خدا هدایت کند.» (شهادت‌نامه‌ها برای کلیسا، جلد ۱، ص. ۵۹۹، پار. ۱).

مأموریت به اسکاندیناوی (۱۸۷۷–۱۸۹۶)

«جنبش بزرگ دومین ظهور لاوف‌بورو» افتتاح مأموریت اسکاندیناوی را این‌گونه ثبت می‌کند: «مأموریت به مردم اسکاندیناوی توسط پیر جان متسون در سال ۱۸۸۷ افتتاح شد. در روز ششم ژوئن او به ویلِه در ییلند، دانمارک رسید. وقتی او به آن کشور رفت، عده‌ای بودند که از طریق خواندن مقالات و تراکت‌هایی که دوستان آمریکایی برایشان فرستاده بودند، به رعایت سبت پرداخته بودند» (جنبش بزرگ ظهور دوم، ص. ۴۱۳، بند ۱). (متن لاوف‌بورو سال ۱۸۸۷ را ذکر می‌کند، اما طبق ESDA، عزیمت واقعی در سال ۱۸۷۷ بوده است.)

بر اساس ESDA، در اسکاندیناوی ماتسون نشریه دانمارکی-نروژی Tidernes Tegn (Signs of the Times) را در کریستیانیا (اسلو)، نروژ تأسیس کرد، شرکت‌های حافظۀ شنبه و کنفرانس‌هایی را در دانمارک و نروژ برپا نمود، کنفرانس دانمارکی-نروژی را در سال ۱۸۸۰ سازماندهی کرد و چندین کتاب از آثار الن وایت را به زبان دانمارکی-نروژی ترجمه کرد. او در سال ۱۸۸۸ در حالی که سلامت‌اش رو به وخامت بود به آمریکا بازگشت و در بتل کریک به کار ویراستاری ادامه داد.

مرگ (۱۸۹۶)

به گفتهٔ دانشنامهٔ آدوونتیست‌های روز هفتم، متسون در ۳۰ مارس ۱۸۹۶ در بتل کریک، میشیگان، در سن شصت و یک سالگی درگذشت.